Geschiedenis

Hoewel er voordien al muzikale activiteit is in Aarsele, geldt het jaar 1883 als officieel oprichtingsjaar van de muziekvereniging, en verzorgt zij sindsdien vele optredens en concerten in binnen- en buitenland.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de geschiedenis van deze bloeiende Aarseelse muziekvereniging.

  • 3 juli 1886

    Officiële oprichting

    Officiële oprichting van de vereniging onder de benaming "Sint-Cecilia". Op 3 juli 1886 wordt er een eerste eigen 3-daags muziekfestival georganiseerd, waarop muziekverenigingen van naburige gemeentes aanwezig zijn.

  • 1914 - 1918 Wereldoorlog I

    Duitse bezetter

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog moet de muziekvereniging, toen nog “fanfare”, haar volledig instrumentarium inleveren aan de Duitse bezetter. De muzikale activiteiten vallen zo goed als stil. Na de oorlog herneemt men terug de activiteiten.

  • 1918 - 1940 Interbellum
    Sint-Cecilia Aarsele 1920
  • 1940 - 1945 Wereldoorlog II

    Terug naar af

    Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat het instrumentarium volledig verloren. Niet lang na de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald op 23 september 1951, wordt de draad weer opgepikt. De fanfare wordt heropgericht onder impuls van enkele enthousiaste leden. Onder hen ook Frans De Boever, die in 2012 nog zijn 65-jarig muzikantenjubileum vierde.

  • 23 september 1952

    Sint-Ceciliafeest

    Sint-Cecilia Aarsele 1955

    Precies een jaar na de heropstart van de fanfare wordt een eerste naoorlogs Sint-Ceciliafeest georganiseerd. Tijdens dat jaarlijks feest in november wordt de patroonheilige van de muzikanten gevierd, een traditie die tot op vandaag nog steeds bestaat.

  • 1964

    Eerste uniform

    Het uniform is een essentieel onderdeel van een muziekvereniging. In 1964 wordt het eerste uniform aangeschaft. Het betreft een uniform met grijze kleur. Later volgen nog nieuwe modellen. Sedert 2008, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan, zijn de muzikanten en drummers uitgerust in een moderne outfit.

  • 1970 - 1980 De jaren '70

    Gestage groei

    Sint-Cecilia Aarsele 1980

    In de periode 1970-1980 kent de fanfare een verdere gestage groei. In 1971 wordt het majorettekorps “De Flamingo's” opgericht en een jaar later, neemt dirigent Irené Lambert afscheid en wordt de dirigeerstok overgenomen door Noël De Ketelaere.

    In 1978 promoveert het orkest naar de 2de afdeling op het Provinciaal Muziektornooi.

  • 1980 - 1990 De jaren '80

    Internationaal

    In 1980 ontvangt de fanfare het predicaat “Koninklijk”.

    1983 is een scharnierjaar voor de fanfare. Er is het 100-jarig bestaan en daarenboven promoveert het orkest naar de 1ste afdeling op het Provinciaal Muziektornooi. In dat zelfde jaar komt er een vzw-structuur, waardoor de fanfare haar eigen rechtspersoon verwerft.

    In 1986 neemt Jürgen Blondeel de leiding van het trommelkorps over van Marc Lambert. Jürgen zal vanaf dan het trommelkorps langzaam maar zeker uitbouwen tot een drumband.

    Het is ook in de jaren ’80 dat het korps meer en meer optredens verzorgt in het buitenland. Concertreizen naar Italië, Duitsland en Frankrijk staan op het programma, maar ook in Nederland en Wallonië wordt men opmerkelijk vaak gecontacteerd voor optredens.

  • 1990 - 2000 De jaren '90

    Jeugdwerking

    10de editie Mini Play In

    Eind 1993 wordt een opmerkelijk tijdperk afgesloten. Dirigent Noël De Ketelaere wordt opgevolgd door de jonge Hans Vuylsteke uit Waregem en niet lang daarna volgen al de eerste successen. Het orkest behaalt in 1998 de Provinciale Kampioenstitel in de 1ste afdeling en niet lang daarna ook de Nationale Kampioenstitel.

    Het Comité J, dat tot op heden nog steeds instaat voor de begeleiding van de muzikale jeugd binnen de muziekvereniging, wordt midden de jaren ’90 definitief opgericht onder leiding van Jürgen Blondeel.

    In 1999 ten slotte komt er een naamswijziging: voortaan heet de vereniging voluit Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Aarsele vzw

  • 2004

    Dubbel herfstconcert

    In 2004 is er de eerste deelname aan het Provinciaal Muziektornooi in een “harmonie”-bezetting. Het orkest behaalt er meteen een “grote onderscheiding”.

    Dat zelfde jaar neemt Jürgen Blondeel afscheid als instructeur van de drumband en wordt hij opgevolgd door Thierry Mannens. Peter Lambert volgt op zijn beurt Thierry Mannens op als jeugdinstructeur bij de drumband.

    In het najaar van 2004 wordt een eerste “dubbel”-herfstconcert georganiseerd: omwille van de grote publieksopkomst wordt het jaarlijkse herfstconcert op twee avonden gebracht in plaats van één avond.

  • 2006

    Nieuwe uniformen

    In 2006 geeft de Algemene Vergadering haar fiat voor de aankoop van nieuwe uniformen voor orkest en drumband.

    Het jaar wordt afgesloten met een Kerstconcert in Kanegem. Voor de eerste maal treedt het orkest op met een solist, Wouter Vande Ginste (zang en piano) en brengt o.a. werken uit opera's van Mozart en Verdi.

  • 2007 - 2008

    125-jarig bestaan

    10de editie Mini Play In

    In 2007 volgt Jürgen Blondeel Guido Vandaele op als voorzitter van de muziekvereniging.

    In 2008 viert de muziekvereniging haar 125-jarig bestaan. De nieuwe uniformen worden voorgesteld en gedurende het hele jaar zijn er feestelijke evenementen. De drumband haalt zowel de Provinciale als Nationale Kampioenstitel binnen in de 1ste afdeling.

  • 2009

    10de editie Mini Play In

    10de editie Mini Play In

    Een jaar nadien, in 2009, wordt de Mini Play In voor de tiende keer georganiseerd en is opnieuw een succes. Tijdens deze Mini Play Ins worden jeugdige muzikanten uit de ruime regio uitgenodigd om gedurende twee dagen samen te musiceren. Er wordt niet alleen gerepeteerd, maar er zijn ook ontspannende activiteiten tussendoor. Op het einde van zo'n tweedaagse is er een afsluitend concert waarbij ouders, familie en vrienden een kijkje komen nemen.

  • 2013 - 2016

    We gaan verder op de ingeslagen weg

    In 2013 en 2016 wordt een dubbelconcert georganiseerd i.s.m. het Brugs Mannenkoor.

    In 2015 neemt de muziekvereniging opnieuw deel aan talloze stoeten en evenementen. Ook drumband Firestix gaat op uitstap: in Sint-Eloois-Winkel stelen de drummers de show tijdens een drumbandfestival. Hoofdmajorette Kim Lootens treedt na 25 jaar lidmaatschap af en wordt opgevolgd door Hanne Blondeel.

    Ook in 2016 hadden we een jubileum te vieren, namelijk de 15de editie van onze Streekbieravond. Voor deze editie hebben we ons eigen streekbier gebrouwen "'t Keldergenot" en werd het programma voor de eerste keer aangevuld met een Streekbierloop.

  • 2017

    Uitmuntende drumband Firestix

    Op het Nationaal Drumbandtornooi in Lommel wordt onze drumband Firestix opgenomen in de afdeling uitmuntend.

    Tamboer-majoor Thierry Mannens scoort hier maar liefst 90% als hoofd van de drumband.

    Zowel het Groot Muziek als het Klein Muziek verzorgen dit jaar een pak optredens in binnen en buitenland.

  • 2018

    Waanzin

    Een groot stuk van 2018 stond voor de vereniging in het teken van het totaalspektakel "Waanzin".
    Met dit spektakel herdachten we het einde van W.O. 1. We lieten de Sint-Martinuskerk van Aarsele maar liefst 3 keer volledig vol lopen.
    Met muziek, beeld en acteurs brachten we de bezoekers in vervoering met een schitterend spektakel.

  • 2019

    Nieuwe discipline

    De uitnodiging voor de Internationale Taptoe in Roeselare konden we niet weigeren.
    Dit gaf onze drummers en muzikanten de uitgelezen kans om hen te verdiepen in een discipline die we nog nooit eerder hadden ervaren.
    Dankzij de minitieuze voorbereiding van onze tamboer-majoor werd dit dan ook een zeer gesmaakte activiteit.

    Ook het majorettekorps kan uitpakken met maar liefst 26 leden van alle leeftijden. In tijden van krimpende en uitdovende majorettekorpsen zijn we fier dat we nog altijd zo'n hechte groep majoretten hebben.

  • 2020

    Vanop afstand

    Zoals elke vereniging was ook onze vereniging in de ban van het corona virus. Afgelaste repetities, geen uitstappen, elkaar niet ontmoeten.
    Toch hebben we niet stil gezeten.
    Het bestuur bleef vergaderen vanop afstand, contactloze kerstgeschenken werden verdeeld en elke halve kans werd benut om toch te kunnen musiceren.

  • 2021

    De voorzichtige eerste stappen

    Ook in 2021 was het zoeken voor de vereniging. Repetities met halve bezettingen waarbij we afwisselden tussen groep A en groep B. Dirigenten achter een plexi scherm. Stoelen op minstens anderhalve meter. Toch wenden we elke mogelijkheid aan om onze hobby uit te oefenen.

    Dit jaar was er ook een heus ledenevent op de dag van onze jaarlijkse Streekbieravond. Wat ook het startschot leek te zijn om terug volop te genieten van het verenigingsleven. Maar in het najaar ging terug alles op slot jammer genoeg.

  • 2022

    Terug op volle kracht

    Ook in 2022 ondervonden we nog wat naweeën van het corona virus. Maar stelselmatig kwamen we toch terug volledig onder stoom. Repetities werden terug wekelijks ingepland, activiteiten zoals het Herfstconcert en de Streekbieravond konden doorgaan.

  • 2023

    Grand cru jaar

    We begonnen het jaar met 5 uitverkochte voorstellen van Firestix@Work van onze drumband. Jaren voorbereiding kwam ten tonele in het weekend van 7, 8 en 9 april met groot succes.

    Dirigent Hans Vuylsteke zwaait na 30 jaar af bij het jeugdorkest en orkest. Mieke De Meyer neemt het dirigeerstokje over in het orkest. Louis Snauwaert neemt naast de jeugddrumband nu ook de leiding van het jeugdorkest op zich.

    Met het Groot Muziek mochten we deelnemen aan de "Artevelde Taptoe" te Gent.